9. DECEMBER 2015 by LONE NYHUUS

mobil telefoner – mange muligheder men dårligt signal

Mobiltelefoner i dag har et hav af muligheder.

De bliver både brugt som gps, kamera, e-mail, kalender og en masse andet. Men hvad er konsekvenserne af alle de muligheder, som den lille skærm har?
De nye mobiler har ofte en alt for dårlig antenne til at kunne modtage og sende signaler. Mobilens oprindelige funktion, at foretage opkald er således blevet dårligere og dårligere.

Mobiltelefonernes dårlige antenner er kun en del af problemet. Et anden del af problemet kan være en ringe lokal dækning, et dårligt mobilsignal.

I Ganløse har man placeret mobilantennerne på den gamle mølle. Det lyder umiddelbart ikke som et problem, men det er det. Et sted på møllen sidder antennerne nemlig for tæt, og det skaber destruktiv interferens. Det vil sige, at radiobølgerne annullerer hinanden, og der derfor ikke er signal.
Derudover kører bølgerne fra antennerne vandret. På grund af de mange bakker som Ganløse er omgivet af, når dækningen aldrig ned til dem, der bor mellem to bakker.
Problemet er størst i det nordlige Ganløse og det sydlige omkring Søsum. Det går delvist også ud over Søsum, fordi det ligger lige op af Ganløsebakken. 

I Ganløse er der ca. 3.000 indbyggere. Alle har forskellige behov og krav til, at mobildækningen skal være i orden.
Hvis man er selvstændig eller eventuelt arbejder hjemmefra, gør den dårlige dækning det meget svært at føre forretning. Og for dem som bor i den nordlige del af byen Ganløse, er der mange der oplever, at de er nødt til at gå helt op til Ganløse Mølle for at kunne ringe og modtage opkald. Og endnu værre: På grund af manglende mobildækning kan man risikere ikke at kunne få fat i ambulancerne.

En løsning kan være at få flere mobilmaster til Ganløse. Men det er svært at finde et sted, hvor masterne kan placeres. For eksempel må de ikke være placeret for tæt på en kirke eller en kæmpe høj. Og som Per Raahauge, redaktør af Ganløse By, siger:
”Der er jo heller ingen, der ønsker at have en mobilmast stående i deres baghave.”


9. DECEMBER 2015 by CECILIE ANDERSEN

49 år i Andersen & Martini

10.000 biler er rigtig mange biler. Det har 65-årige Lars Andersen solgt gennem 49 år.
“10.000 biler må betyde 10.000 glade kunder,” siger Lars, som nu er gået på pension fra det lokale Opel-bil firma Andersen & Martini.

Lars begyndte at interessere sig for biler da han var helt lille. Det var derfor, han begyndte sin karriere med at sælge biler. Lars’ far kendte en mand, der solgte Opeler. Så det var lidt nemmere for Lars at få arbejde med bilerne.

Da Lars solgte Opeler, gik hans kunder altid hjem med et smil på læben. Han solgte godt, han havde travlt og kunderne var glade for ham.
Nu er han ved at vænne sig til pensionist tilværelsen. Faktisk bruger han rigtig meget tid oppe i sit sommerhus, hvor han er i gang med at renovere det nye skur.


2. DECEMBER 2015 by TENNA DELORANG ANDERSEN

Enso Equus Horsemanship

Enso Equus Horsemanship pernille billede 2er navet på den rideskole, som 19-årige Pernille Elmsdal ejer sammen med sin mor, Puk.

Horsemanship er en trænings metode, der handler om at lære hestens kropssprog så godt at kende, at man kan kommunikere med hesten uden brug af magt og få en relation til hesten.

Metoden er modsat mange af de ‘almindelige’ rideskoler: “De er ofte hårde ved hestene. Der har jeg aldrig rigtigt følt mig hjemme!,”  siger Pernille, der gennem mange år har haft en drøm at få sin egen ride- klub eller forening.
“En weekend i september 2014, spørger jeg min mor om ikke vi skulle starte deres egen rideskole. Det har altid været vores fælles drøm Min mor brugte kun en eftermiddag på at tænke over det. Hun svarede ja”.

Drømmen blev til virkelighed for Pernille og Puk; sammen driver de deres egen rideskole. Pernille synes, at det både er rart og nemt at arbejde sammen med sin mor.
Vi er to om at finde på ideer og to om at gøre tingene og leve drømmen ud.”

Foreløbig har Pernille ikke mulighed for at leve af sit arbejde på rideskolen, så om dagen arbejder hun i en børnehave. I løbet af døgnet bliver det til mange timer hjemmefra:
“Det betyder, at jeg nøje skal planlægge min tid, hvis jeg skal se en ven,” smiler Pernille, der har det ønske, at undervisningen i hendes kommende ride-klub skal være så billig, at alle har råd til at gå til ridning. Måske kan hun endda få lidt hjælp fra kommunen, så alle børn kan få muligheden for at prøve livet med heste.


2. DECEMBER 2015 by CAMILLA JOHNSEN

Venskabet mellem rytter og hest

pernille billede 1

19-årige Pernille har altid interesseret sig for heste. Da hun som meget lille så et program, hvori der indgik heste, råbte hun: ‘Hest, hest’.

Lige siden har hun vedligeholdt sin interesse for heste, og er hele tiden gået længere og længere ind i det store område, Horsemanship. Modsat traditionel omgang med heste handler horsemanship om, at hest og rytter har et samvær, hvor de kommunikerer med kroppen. Pernille har derfor også brugt hele sit liv på at blive bedre til at aflæse hestene.

Som 13-årig fik Pernille sin første eneelev. Hun fortæller, at det at undervise også udvikler underviseren som person – og ikke kun eleven: ”Man kan pludseligt lyde helt vis og fortælle nogle ting, man ikke var klar over, at man vidste”, siger hun med et smil på læben.

Lige siden Pernille var helt lille har hun og hendes mor talt om at starte en horsemanship rideskole. I september 2014 spurgte Pernille om ikke de skulle starte den nu. Det tog kun moren en eftermiddag at sige ja. Derefter gik de igang med at føre drømmen ud i livet.

Man skulle tro, at det at have en virksomhed med sin mor, ville være besværligt. For Pernille og hendes mor Puk er det helt modsat. Pernille siger:

Det er meget nemt at have virksomhed med min mor. Vi tænker samme ting og får tit de samme ideer. Derfor bliver vi næsten aldrig uvenner. Selvom vi nogle gange taler i halve sætninger, kan vi stadig forstå, hvad den anden person mener.”


2. DECEMBER 2015 by MARCUS UHRSKOV

Blot 17 år og eget firma

Det hele startede på en fredelig og rolig gård. Det var her, den nu 19-årige Pernille opbyggede sin store interesse for heste.

Det viste sig dog, at det med blot at ride rundt på heste ikke var noget for hende. Hun mente og mener stadig, at man skal skabe et nært forhold til hesten, og at det at lære at kommunikere med hesten, er en kunst i sig selv. En af metoderne hedder Horsemanship.

17 år gammel startede hun sammen med sin mor én af Danmarks første Horsemanship-rideskoler; en rideskole, der er baseret på mere medfølelse med hesten.

Tiden er blevet knap for Pernille: Når man driver sit eget firma har man ikke tid til meget andet. Og da hun også har fuldtids job i en børnehave, er både venner og kærester lagt en smule til side.

I fremtiden håber Pernille på at få en aftale i hus med den nye by Vinge. Her kan hun og hendes mor videreføre rideklubben. Og på den måde sprede budskabet om Horsemanship.

****

Det hele startede på en fredelig og rolig gård. Det var her hvor Pernille på 19 år opbyggede sin store interesse for heste.

Det viste sig dog, at det med blot at ride rundt på heste ikke var noget for hende. Hun ledte efter mere medfølelse med hesten, og besluttede sig derfor for, at starte eget firma med sin mor. Pernille var klart besluttet på at starte firmaet, tiltrods for at hun kun var 17 år gammel. Hun mente og mener stadig at man skal skabe et nært forhold til hesten, og at lære og kommunikere med hesten er en kunst i sig selv.

Horsemanship er en træningsmetode som man bruger til at nærme sig hesten, og til at kommunikere med hesten.

Firmaet kører stadig i dag, og Pernille håber blot på at firmaet vil forblive sådan. Hun har sammen med sin mor skabt en af de første horsmanship rideskoler i hele Danmark. Hendes meget erfaring gør hende til en fantastisk underviser, og ved at lære fra sig kan hun måske udbrede denne form for kunst.

Tiden er blevet knap for Pernille, og man har ikke tid til meget andet, når man driver sit eget firma. Venner og kærester er lagt en smule til side, da hun også har fuldtids job i en børnehave. I fremtiden håber Pernille ekstremt meget på at få en aftale i hus med den nye by Vinge. Her har hun og hendes mor tænkt sig at videreføre rideklubben, og måske sprede budskabet om Horsemanship.


2. DECEMBER 2015 by SARA ARNDT ESKILDSEN

Et liv med horsemanship

Den 19-årige, hesteglade pige Pernille har altid gået meget op i horsemanship. En metode, som handler om, hvordan man omgås med heste; hvordan man kommunikerer med dem, og hvilken relation man skaber, så både rytteren og hesten har det godt.

Pernille er vokset op med heste og horsemanship, og fra hun var helt lille har det været en fælles drøm for Pernille og hendes mor at starte en horsemanship-rideskole op.

I 2014 startede de to kvinder deres egen horsemanship-rideskole. Her underviser og træner Pernille heste og deres ryttere, sådan at det ikke kun er rytteren, der skal være tilfreds, men også hesten.

Endnu er det ikke noget, hun kan leve af – så derfor arbejder hun fuldtid i en børnehave. Men Pernille håber inderligt, at hun i fremtiden kan leve af at drive en horsemanship-rideskole.

pernille billede 1


2. DECEMBER 2015 by MARIE HEINEKE WIINHOLT

Horsemanship skal være for alle

pernille billede 2Hesteglad pige med hjertet på rette sted, er Pernille i høj grad.

Sammen med sin mor forsøger hun bringe horsemanship, en ny form for hestetræning, til Danmark.

Der ligger meget bag dette begreb kaldet horsemanship. Det handler både om kommunikation og relation til heste. I stort omfang er det vigtigt, at hesten skal dele den samme begejstring som ejeren. Det skal nemlig også være sjovt for hesten. Ikke alt skal løbe op i træning og konkurrencer.

For Pernille er det en drøm at kunne leve af det. Svært er det også, da hun er opsat på, at alle skal have råd til at kunne deltage – ikke kun dem, der har nem adgang til penge.
At få en hest er en suveræn mulighed for børn, mener hun, og er selv lykkelig for det forhold, hun har udviklet til heste Idag.

Selvom Pernille har travlt med rideskole, fuldtidsjob og sociale sammenhænge, er hun meget taknemmelig for at få lov til at dyrke det hun elsker, nemlig horsemanship.