Egentligt havde jeg ikke tænkt på det på den måde. Roskilde Dyrskue er det sted, hvor landbokulturen møder byboerne. Det vidste jeg jo godt. Hver gang jeg har besøgt Roskilde Dyrskue har det netop været med fornemmelsen af at lugte til landbokulturen. Den kultur og den muld, som alle vi danskere er rundet af.

Og så stod jeg pludselig der. Min bror Lars og jeg har et fælles projekt; den snart 2 år gamle lusitanohingst Hannibal, og sammen med denne store 2-årige blev jeg en del af den store flok af sjællandske (heste)avlere. Vi skulle alle sammen bruge lidt mere end en weekend på at få vores dyr bedømt.

Mere end 1000 dyr er tilmeldt årets Roskilde Dyrskue. Det er mange dyr. Mennesker har der også været mange af: 92.839 besøgende.

Nu kan jeg ikke udtale mig om, hvordan det opleves at vandre gennem dyrskuepladsen med en enorm dextertyr, Men jeg kan fortælle lidt om, hvordan det er at gå der med en 2-års hingst.

Hannibal er ret cool, og han kan godt lide mennesker. Det er heldigt. Han er hverken bange for barnevogne eller cykler – eller balloner eller hunde. Men, men, men…
Selvom jeg trækker vejret dybt og går med rolige skridt kan vi ikke undgå at blive påvirket, når en barnevogn med et skrigende barn vandrer ind foran os, og der samtidig er en cykel, der snitter hestens bagpart.
Når vi så ydermere er en del af lusitanoflokken, 3 hingste og en hoppe, og hestene gør som man kan forvente: vrimler og kegler og er over det hele, så kan jeg slet ikke forstå, at skuets besøgende ikke passer bedre på sig selv – eller deres børn. Men de ved nok ikke, hvor farlige de kan være. De der heste. Der ligger et informationsarbejde, og venter på os alle sammen. Det må blive næste gang, vi tager den tørn.

Lusitano_horses_211_I år var det mest blot at fortælle om racen, den portugisiske nationalhest. Når vi fem tilmeldte mennesker ikke lige havde vores heste ved hånden, stod vi og uddelte de medbragte informations-foldere. De vakte glæde og interesse og hestene blev klappet og fotograferet og kigget på og talt om, og vi fortalte og fortalte.

Hyggeligt var det på den måde at møde skuets gæster. Hyggeligt og lærerigt var det også at møde mange af de andre udstillere. Mennesker, som har gæstet Roskilde Dyrskue i et par menneskealdre og som gavmildt deler ud af deres store viden om det at omgås dyr. Og så de mennesker, som var der sammen med os. Sebastian og hans kæreste og hans traver; Lisa, der elegant hoppede ind og fungerede som sekretær for vores dommer, Poul Graugaard (som var taget hele vejen fra Nordjylland for at bedømme vores heste), og Stinna og Pernille og hendes piger, som var med for at hjælpe Signe med hendes to heste. De endte med at hjælpe os alle sammen.

Og hvordan gik det så, da den danske Lusitanoforening under dispensation fremviste 2 avlsgodkendte hingste, en fem års hoppe og en 2-årig hingst på Roskilde Dyrskue.

På skuets første dag blev de bedømt af Poul Graugaard, medlem af avlsledelsen i Dansk Varmblod. Fløjhingsten fra kåringen sidste år, Signe Krogh-Rasmussens ni-årige hingst, Atila fik 24 point og blev kaldt en betydelig hingst af særdeles god type. 5-årige Emigrante, ejet af Julie Lundholt, 23 point blev beskrevet med ordene ’højtstillet hingst af god type’, mens Signe Krogh-Rasmussens jævnaldrende hoppe E-linda fik ordene ’passende stor hoppe af særdeles god type’ med på vejen og 2-årige Hannibal (L. F. Nyhuus) blev kaldt ’veludviklet unghingst af god type’. Han fik 21 point.  
Ved lørdagens gangartskonkurrence var der ligeledes gode karakterer til lusitanohestene: 76,5 point både til Atila og Emigrante – sidste fik skudsmålet ’meget charmerende type’ med på vejen. Den nyligt tilredne E-linda fik 69,5 point.

Gangartskonkurrencens dommere sluttede deres bedømmelse med at udtrykke deres glæde over, at man på Roskilde Dyrskue kan fremvise så mange vidt forskellige hesteracer. Også den portugisiske nationalhest, lusitanoen.  Og da Atila og dens ejer og rytter sluttede det iberiske indslag under lørdag aftens Store Hesteshow med imponerende passage ned ad store rings midterlinje fulgte publikum trop. Der blev jublet over Roskilde Dyrskues nye heste.

foto: Tanja Mikkelsen.